PIWO ŚWIEŻE CZY BUTELKOWE – które wybrać?
Dużo zależy od osobistych preferencji i stylu piwa. Zarówno piwo butelkowe jak i świeże (czyli nalewane z kranu i podawane prosto z tanka) mają swoje zalety. A jednak to samo piwo podawane w wersji świeżej i butelkowej mogą się różnić smakiem i aromatem. Dlaczego? Bo warunki przechowywania oraz podawania mają znaczenie.
Wśród fanów piwa i prawdziwych smakoszy piwo świeże uważane jest za lepsze. Nic dziwnego, ma zwykle intensywniejszy aromat i bardziej wyrazisty, pełniejszy smak. Nie było długo przechowywane i narażone na oksydację. Może mieć bardziej naturalną gęstość i pianę. Warto jednak zaznaczyć, że ta zasada dotyczy głównie piw pszenicznych, jasnych lagerów i piw chmielonych na zimno – im są świeższe, tym lepiej smakują. Piwa ciemne o dużej zawartości alkoholu zyskują z biegiem czasu.
Piwo świeże jest podawane bezpośrednio z beczki lub tanka i nalewane z kranów do szklanek lub kufli. Brak pasteryzacji wpływa na jego orzeźwiający smak, a wszystkie aromaty są świeże i intensywniejsze niż w piwie butelkowym. Niestety, piwo po zabutelkowaniu nie jest z czasem już tak aromatyczne jak zaraz po rozlaniu. Dlatego jeśli chcecie degustować się świeżymi nutami bananowo-goździkowymi piwa pszenicznego albo cytrusowymi aromatami tradycyjnego Pale Ale, najlepiej będzie smakowało Wam piwo nalewane prosto z beczki.
Piwo świeże jest dostępne w naszym browarze w dwóch miejscach:
- W części restauracyjnej „Złotego Psa” – tutaj możecie skosztować naszych piw na miejscu, usiąść przy stoliku i razem z przyjaciółmi cieszyć się niepowtarzalną atmosferą naszego lokalu. Każdego dnia na naszych kranach dostępnych jest 6 różnych stylów piwnych, które zmieniają się w zależności od sezonu.
- W showroomie/ beer shopie Mus.tank na dole browaru (wejście od ul. Wita Stwosza). Tutaj stworzyliśmy idealne warunki dla osób, które chcą zabrać świeże piwo na wynos i cieszyć się nim dłużej – w domu lub innych okolicznościach. W showroomie piwo jest bezpośrednio rozlewane z beczek do butelek, a Ty możesz w tym uczestniczyć. Do wyboru masz 6 różnych stylów piwnych. W showroomie możesz też zajrzeć przez przeszklone ściany do pomieszczeń browaru, gdzie znajdują się tanki leżakowe i fermentacyjne.
Piwo świeże ma wiele zalet, ale piwo butelkowe ma nad nim jedną znaczącą przewagę – dłuższy termin do spożycia. Dbamy o to, żeby nasze piwo butelkowane spełniało wygórowane oczekiwania wszystkich piwoszy i wiemy że piwo pasteryzowane ma swoich wiernych fanów. Ze względu na trwałość piwa butelkowego wszystkie krafty Złotego Psa są dostępne w szerszym asortymencie niż piwa świeże. Zapraszamy do naszego browaru i sklepu on-line. Wybierajcie do woli.
Ostatecznie wybór między piwem świeżym a butelkowym zależy od tego, jakie cechy piwa są dla Was najważniejsze. Ale każde piwo – niezależnie od tego, czy jest to piwo świeże czy butelkowe, musi być odpowiednio przechowywane, żeby zachować jak najlepszą jakość i smak. Pamiętaj, że masz wpływ na jakość swojego piwa, dlatego przechowuj je w chłodnym i zacienionym miejscu, nie wystawiając go bezpośrednio na działanie słońca. Idealnym miejscem zawsze jest dla niego lodówka. Idealnie schłodzone będzie czekało, aż sięgniesz po nie, żeby ugasić pragnienie i poczuć miłą lekkość bytu.