Darmowa dostawa od 199,00 zł

Piwo rzemieślnicze w kuchni: Przepisy i pomysły na dania pasujące do piwa

2023-10-31
Piwo rzemieślnicze w kuchni: Przepisy i pomysły na dania pasujące do piwa

Dlaczego piwo kraftowe to doskonały dodatek do jedzenia?

Piwo to perfekcyjny towarzysz wielu dań, od przystawek, poprzez dania główne, aż po desery. Może być zarówno orzeźwiającym, czy kontrastowym dodatkiem do posiłku, jak i jego ważnym składnikiem.
Różne style piw, od jasnych i lekkich lagerów po ciężkie i intensywne stouty, oferują szeroką gamę smaków. Dzięki temu można dobrać odpowiednie piwo do niemal każdego dania – od lekkich sałatek przez mięsne gulasze, po słodkie desery.

Piwa kraftowe charakteryzują się także głębokimi i wielowymiarowymi profilami smakowymi, które mogą podkreślić, zbalansować lub dopełnić smaki potrawy. Mogą zawierać nuty owocowe, ziołowe, karmelowe, palone i wiele innych, a dzięki naturalnym składnikom doskonale współgrają z autentyczną i tradycyjną kuchnią.

Sposobów na łączenie piwa z posiłkami jest wiele. Czasami złocisty trunek może kontrastować ze smakiem dania (na przykład kwaśne piwo z tłustą potrawą) lub dopełniać go (ciemne, słodkie piwo z deserem czekoladowym). Nic więc dziwnego, że współczesna kultura piwowarska kładzie duży nacisk na parowanie piwa z jedzeniem. Wiele browarów kraftowych i restauracji oferuje specjalne menu degustacyjne, które łączą piwo z odpowiednio dobranymi potrawami. Dzięki naszym przepisom również Ty nauczysz się, jak to robić!

Ciekawe przepisy z piwem kraftowym w tle

1. Piwo IPAPikantne krewetki w czosnkowym sosie

Składniki:

  • 500g krewetek (obranych i oczyszczonych),
  • 4 ząbki czosnku (drobno posiekanego),
  • 1 łyżeczka płatków chili (lub pół małej, drobno pokrojonej papryczki),
  • sok z jednej cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i chili. Gdy czosnek lekko się zezłoci i zacznie intensywnie pachnieć, dorzuć do niego krewetki. Smaż, aż staną się różowe i dobrze się przyrumienią. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj i podawaj na ciepło.

Piwo IPA ze względu na wyraźny smak chmielu i gorzkie akcenty doskonale komponuje się z pikantnymi potrawami.

2. Hazy APABurger z kremowym sosem awokado

Składniki:

  • 4 bułki do burgera,
  • 500g mięsa mielonego (wołowina),
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sok z połówki cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • dodatki według uznania (np. sałata, pomidor, cebula).

Przygotowanie:

Bułki przekrój na dwie połówki i delikatnie przyrumień, np. na patelni, lub grillu. Z mięsa uformuj cztery niezbyt grube placki, przypraw do smaku i smaż po kilka minut z każdej strony. Najlepiej, jeśli użyjesz do tego patelni grillowej. Pamiętaj, że kotlety nie powinny być przesmażone – wtedy mięso będzie soczyste i wyraziste w smaku. W miseczce rozgnieć awokado, dodaj jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Składaj burgery, używając sosu awokado jako głównego dodatku.

Piwo APA ma owocowe i chmielowe nuty, które dobrze łączą się z kremowym awokado i mięsem.

3. Jasny lagerKurczak w sosie cytrynowym

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (pokrojone w plastry),
  • 2 łyżki mąki,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 ząbki czosnku (drobno posiekane),
  • 150ml bulionu drobiowego,
  • sok z jednej dużej cytryny,
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny,
  • 2 łyżki kaparów (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeża pietruszka (do dekoracji).

Przygotowanie:

Przypraw plastry kurczaka solą i pieprzem, a następnie obtocz je w mące, otrzepując jej nadmiar. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki masła na średnim ogniu. Smaż kurczaka na złoty kolor z obu stron (ok. 3-4 minuty z każdej strony). Wyjmij na talerz i odstaw. Na patelnię wrzuć pozostałe masło i czosnek, całość smaż przez około 1 minutę. Dodaj bulion drobiowy, sok z cytryny, skórkę cytrynową i kapary. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez 5 minut, aż sos zacznie się redukować. Wrzuć na patelnię przygotowanego wcześniej kurczaka i gotuj w sosie przez kolejne 3-4 minuty, aż mięso będzie dobrze nasączone i miękkie. Podawaj danie posypane świeżo posiekaną pietruszką.

Jasne, orzeźwiające piwo lager z delikatnymi nutami słodowymi doskonale podkreśli świeżość i kwasowość sosu cytrynowego w tym daniu.

4. Piwo StoutGulasz wołowy z czekoladą

Składniki:

  • 500g mięsa wołowego (pokrojonego w kostkę),
  • 1 cebula (pokrojona w kostkę),
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekane),
  • 50g gorzkiej czekolady,
  • 500ml bulionu,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • kilka łyżek oleju do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Pokrojone w dużą kostkę mięso przypraw solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i dorzuć wołowinę. Dodaj cebulę i czosnek, a gdy całość zacznie się szklić dodaj bulion, koncentrat pomidorowy i czekoladę. Gotuj na wolnym ogniu i pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Przypraw do smaku.

Ciemne, głębokie smaki piwa stout doskonale komponują się z czekoladą i wołowiną.

5. Mocne piwo – Sernik na zimno z karmelem

Składniki:

  • 200g herbatników (z czekoladą lub bez),
  • 100g masła (roztopionego),
  • 500g serka mascarpone,
  • 200ml śmietany kremówki,
  • 150g drobnego cukru,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • karmel (gotowy lub domowej roboty).

Przygotowanie:

Herbatniki rozgnieć na drobne okruchy. Możesz użyć do tego np. drewnianego wałka lub blendera. Dokładnie wymieszaj z roztopionym masłem, a następnie ułóż na dnie formy lub tortownicy. Serek mascarpone połącz ze śmietaną i cukrem. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody i dodaj do masy serowej, a następnie całość przełóż na herbatnikowy spód. Wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Przed podaniem polej sernik płynnym karmelem.

Mocne piwo, często o lekko goryczkowych nutach smakowych, będzie doskonałym kontrastem dla słodkiego sernika.

Dania z piwem w roli głównej

1. Ciasto z piwem czekoladowym

Piwo: Czekoladowy Stout lub Porter

Składniki:

  • 250 ml piwa czekoladowego,
  • 200g masła,
  • 75g kakao w proszku,
  • 400g drobnego cukru,
  • 150 ml kwaśnej śmietany,
  • 2 duże jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 275g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. W niewielkim garnku rozpuść masło, dolewając do niego czekoladowe piwo. Dodaj kakao i cukier, a następnie mieszaj do połączenia składników. W osobnej misce wymieszaj śmietanę z jajkami i wanilią. Połącz z piwem i masłem, powoli dosypując przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Przelej do formy i piecz około 45 minut.

2. Kurczak w sosie z piwa IPA

Piwo: India Pale Ale (IPA)

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka,
  • 300ml piwa IPA,
  • 1 cebula (pokrojona w kostkę),
  • 3 ząbki czosnku (drobno posiekane),
  • 2 łyżki musztardy,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej olej, dodaj kurczaka i smaż do uzyskania złocistego koloru. Dorzuć cebulę i czosnek, podsmażaj razem do momentu, aż cebula stanie się szklista. Dodaj piwo i musztardę, a następnie gotuj pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Dopraw solą i pieprzem.

3. Gulasz wołowy z mocnym piwem

Piwo: Piwo Ale lub Stout

Składniki:

  • 500g mięsa wołowego (pokrojonego w kostkę),
  • 330ml mocnego piwa,
  • 1 cebula (pokrojona w kostkę),
  • 2 marchewki (pokrojone w talarki),
  • 3 ząbki czosnku (drobno posiekane),
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 liście laurowe,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz i wędzona papryka do smaku.

Przygotowanie:

Mięso obsmaż na patelni, na mocno rozgrzanym oleju. Kiedy się zarumieni, przełóż je do głębokiego garnka. Dodaj resztę składników, dolej piwo i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną wędzonej papryki.

4. Ryba w sosie z piwa Pilsner

Piwo: Piwo typu pils

Składniki:

  • 4 filety z ryby (najlepiej z dorsza),
  • 250ml piwa Pilsner,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • 4 łyżki masła (do smażenia),
  • sól, pieprz i suszony czosnek do smaku.

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej masło. Obsmaż filety z obu stron, aż staną się delikatnie złociste (uważaj, aby ryba się nie rozpadła). Dodaj sok z cytryny, miód oraz piwo. Gotuj całość na średnim ogniu, aż sos zacznie się redukować. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem.

5. Sałatka z kozim serem i dressingiem na bazie piwa owocowego

Piwo: Owocowe piwo o słodkich nutach

Składniki:

  • mix sałat (np. rukola, sałata rzymska, roszponka, szpinak),
  • 150g koziego sera,
  • 100g orzechów włoskich,
  • 1 granat (nasiona),
  • 250ml piwa owocowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

W niewielkim garnku wymieszaj piwo z miodem i octem winnym. Gotuj na średnim ogniu, aż sos zredukuje się do połowy (powinien mieć konsystencję gęstego syropu). Pozostaw do ostygnięcia. W misce wymieszaj sałatę, kawałki koziego sera, orzechy włoskie i nasiona granatu. W osobnej misce połącz zredukowany sos z piwa owocowego z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj, aby uzyskać gładki, jednolity dressing. Polej sałatkę sosem tuż przed podaniem.

Piwo rzemieślnicze w kuchni. Podsumowanie

Ze względu na swoją bogatą paletę smaków i aromatów piwo rzemieślnicze doskonale komponuje się z różnorodnymi przepisami kulinarnymi, podkreślając i wzbogacając jakość doznań smakowych. Ta wszechstronność kraftowego trunku sprawia, że jest on nie tylko świetnym dodatkiem do posiłku, ale również inspiracją dla wielu kreatywnych połączeń w kuchni.

Aby w pełni docenić to bogactwo i różnorodność, warto odwiedzić nasz browar rzemieślniczy, gdzie z pasją i zaawansowaną wiedzą tworzymy piwa kraftowe, które doskonale podkreślą charakter zarówno oryginalnych, jak i klasycznych przepisów. Poznaj naszą ofertę i przekonaj się!

Zaufane Opinie IdoSell
5.00 / 5.00 3 opinie
Zaufane Opinie IdoSell
2024-02-23
Szybka i miła obsługa.
2023-12-11
Szybka i sprawna obsługa zamówienia
pixel